lördag 30 november 2013

Knäppar sig

Knut är en liten knäppis. Idag har han varit knäpp på många sätt, men jag ska berätta om två.

Det första sättet han var knäpp på idag var när vi var och handlade. Vi åkte till ICA Maxi och storhandlade och då fick Knut möjlighet att åka i en sån där bil som sitter fast fram på kundvagnen. Han hade en tuta vilken han använde frekvent. Tut, tut, tut på alla människor i närheten. Dessutom hade han ett äpple som han kunde smaska på under tiden i affären. Vilket han gjorde med besked. Varenda smula av äpplet åts upp av Knuten. Turligt att J tagit bort pinnen.



Andra knäppa grejen:

Vi har pysslat en massa här hemma. Städat och adventspyntat och så. Knut ska lägga sig i allt. Han har hjälpt till med att städa ur kylskåpet och med soporna. Han vet redan vart skräp ska, så jag var inte så förvånad över att han kände till konceptet. När vi byter sopor brukar vi bära ut den fulla påsen till en liten mattbit i hallen där den står tills någon kan ta ut den. När jag hade knutit ihop påsen i sopkorgen och lyft upp den och ställt den på köksgolvet ville jag att Knut skulle stänga luckan till sopskåpet, för det vet jag att han kan. Men det gick inte. Knut var störd över något, så jag väntade och såg vad han gjorde. Han tog en påsboll från påssamlaren och ville lägga i den i sopkorgen. Bollen var ju hårt snurrad så jag hjälpte honom att snurra upp den och då kunde han sätta ner den öppen i sopkorgen. Vi hjälptes åt med att få upp den på sidorna och när det var klart ställde han in korgen och stängde luckan. Sen gick han bestämt fram till soppåsen på köksgolvet och började släpa den efter sig (Knut är inte så stor) hela vägen ut i hallen och mattbiten. Sen var han nöjd och glad.

Det är knasigt att se hur mycket han snappar upp bara genom att titta på vad vi gör. Vi har inte pedagogiskt visat eller förklarat eller så, bara gjort. Och han gör. Han försöker sätta på diskmaskinen, tvättmaskinen, han kan tvätta sina händer, lägga saker i tvättmaskinen, torka sig om munnen och en massa, massa annat.



Vi har en bok där det är ankor som säger "kvack kvack kvack kvack" om man trycker på en knapp, och knäppast är nog ändå när han härmar kvacket med "ack, ack, ack, ack".



Min lilla Knut.





1 kommentar:

M sa...

Du kommer väl håg vad han gjorde hos mig? Tog en liten vit duk från ett bord i vardagsrummet, torkade sig om näsan med den och gick ut i köket och kastade den i soppåsen. :-)